Arif V 216 // Çöp değil // İnceleme

4

Selam sevgiler Konu Deposu’nun biricik takipçileri.

Cem Yılmaz’ın yeni devam filmi olan Arif V 216 çöp iş çıkartmayarak beni fazlasıyla şaşırtmaya yetti. Eleştireceğim noktalar yok mu? Çoğunlukla olumlu eleştireceğim noktalar var. O zaman incelememize başlayalım.

Gora ve Arog’un devamı niteliğinde olan bu film, devam halkası olarak üstüne çok şey koyulmuş şekilde görüyoruz. Hem eskiye sadık olma durumu var hemde eskiden ders çıkarma durumu oldukça fazla. Senaryo olarak akıcılığını ve sürükleyiciliğini çoğunlukla kaybetmeyen film, esprilerin ve komikliklerin güzel yerleştirildiği bir yapım olmuş. Standart komedi filmlerinin aksine, yapılan esprilerden ziyade kendimizi filmin öyküsüne kaptırırken görüyoruz. Hikaye “zaten komedi filmi” denilerek es geçilmemiş. Detaylara yer verilmiş ve bu detaylar ilgi çekici türden olmuş.

Türk sinemasının ne kadar rezalet ilerlediğine değinmeyecem. İstek olursa bunun için ayrı bir yazı yazarım. Bu filmde prodüksiyon, yönetmenlik ve kurgu anlamında doyurucu tarafı oldukça yüksek. Türk sinemasının eksikliklerini “alın size ders çıkarın” dercesine önümüze seriyor. CGI (Computer Generated Image) teknolojisi güzel ve yerinde, kamera açıları türk sinemasının standartlarının oldukça üstünde. Oyunculuklar şaşırtıcı derecede iyiydi.

Film başlarında konuya yaya yaya girmek yerine aniden girmeyi tercih ediyor, buda sıkılmamıza engel oluyor. Zaman yolculuğu temalı, büyük kısmı 60’larda geçen film o dönemin ünlü sanatçılarına saygı duruşunda bulunuyor. Sadece komedi filmi beklerken, geçmişte değiştirdiğin ufak şeylerin geleceğe nasıl etki ettiği gibi bir konu işlenmesi beni oldukça şaşırttı. Üstüne üstlük paralel evrendeki zaman çizelgesinin farklılığına dayalı temaya geçtiklerinde, “gerçekten ben türk filmi mi izliyorum, gerçekten bu komedi filmi mi” dedim.

4. duvarı yıkan filmde, ara ara karakterlerin seyirciyle konuştuğunu görmekteyiz. Bu da bir Deadpool göndermesi oluyor. Tek gönderme bu değil. Film adında bile olduğu üzere, son dönemdeki filmlere oldukça fazla gönderme barındırıyor.

Film bilim kurgu ve komedi yönü dışında aynı zamanda iyi koreografi edilmiş aksiyon sahneleri barındırmaktaydı. Basit dövüş sahneleri falan değil. Harbi harbi üstünde emek harcanmış, kurgulanmış sahnelerdi bunlar.

Filmde beni bayan tek nokta en sonunda her şeyi iyi insanlara, insan olmaya falan bağlamış olmaları. Onu da yapmaya mecburdular. Komedi filmi neticesinde iyi bir sonuca bağlamaları lazım. Kötü bir sonuçla bitmesi yanlış olurdu.

Kısacası iyi güzel hoş film. Özellikle sinemada izlemenizi tavsiye ederim. Ama gözünüzü sevim büyük salonda izleyin. Ufacık salonlarda tadı çıkmıyor.

Yerli sinemanın öldüğünü düşündüğüm bu zamanlarda bu film gerçekten çok iyi geldi.

Bir sonraki incelemeye kadar kendinize çok cici bakın. Kendinizi üzmeyin. Kendinize değer verin. Yada kendinize nasıl istiyorsanız öyle bakın.

4 yorum “Arif V 216 // Çöp değil // İnceleme

  1. Benim de kahkahalarla bayıla bayıla izlediğim bu filmin eleştirisini yazman çok iyi olmuş. İzlerken bende de sende uyandırdığı hissiyatları uyandırdı. Geçmişi hatırlatan sahneleri ise beni benden aldı. İnce esprilerle ve konusuyla izlemekten keyif aldığım bir film oldu. Emeğine sağlık 🙂

  2. O his bende de oldu, full komedi ve aşk filmlerinden geçilmeyen yerli sinema sektöründe bu filmin olması çok iyi. İzlerken marel filmi mi izliyorum dedim bir an.

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir