Ruhun Resmi – Spektroskopi

9

Selam Konu Deposu takipçileri uzun zamandır bilimsel bir makale yazmıyordum ve uzun araştırmalar sonucunda sizi okurken meraklandırabilecek  bir yazıyla başbaşa bırakıyorum.

Yukarıda görmüş olduğunuz grafik tablosu Spektroskopi’ye aittir. Peki nedir bu spektroskopi?

Elektromanyetik ışımanın ve bazı parçacıkların bir miktar madde tarafından saçılması, yansıtılması, soğurulması (emilmesi) veya salınması ile ilgilenen fen bilime ait daldır.

Tanımı yaptığıma göre tarihçesine değinmezsem ayıp olur. Spektroskopinin Latince anlamı ruhtaki resim, ruhun resmidir. Bu terimi ilk  kullanan kişi 1882’de Arthur Schuster’dir. Fakat başlangıcı 17.y.y da Newton’un Güneş ışığının çeşitli renklerden oluştuğunu göstermiş olan meşhur prizma deneyidir. 19.y.y başlarında da elektromanyetik ışıma bulunmasıyla Newton spektrumu genişlemiştir. Gözlemlenen spektral çizgilerin, incelenen maddelerin karakteristiği olduğu görülmüş, ancak uzun süre bunların pek çoğunun ne ifade ettiği anlaşılamamıştır.

1885 yılında Balmer’in gözlemlediği  Bohr atom teorisi ile hidrojen atomu spektromları anlam kazanmıştır. Böylece, kuantum mekaniğinin ve spektroskopinin gelişimine yön verilmiştir. Bu sayede atomların,moleküllerin ve sonrasında da katıların spektromları alınmış ve açıklanabilmiştir.

Günümüzde spektroskopinin fizik, kimya, tıp ve uzay araştırmalarına kadar uzanan oldukça fazla dalı vardır. Tabi, ben hepsini burada uzun uzun, tek tek incelemek yerine sizlere benim ilgimi daha fazla çeken birkaç dalından kısaca bahsedeceğim.

Birçok elementin keşfedilmesi ve özelliklerinin tespit edilmesini sağlayan spektroskopiyi, hatırlayanlarınız olacaktır ki kızılötesi bir dönemin iletişim alanlarında kullanılan spektral yöntemlerden biriydi. Tıp alanında sık kullanılan Manyetik Rezonans (MR) Spektroskopi cihazları, çeşitli hastalıkların teşhis ve tedavisinde önemli bir cihazdır. Modifiye tutkunları için neon aydınlatma, mürekkepler, boyalar ve çeşitli renk üretimlerinde spektral özellikleri incelenen kimyasal bileşikler kullanılır.

Polis abiler radar tekniklerinde de spektroskopi yöntemleri kullanmaktadır.  Spektral görüntüleme, dijital fotoğrafçılığa dayalı bir spektroskopi dalıdır. Bunların dışında astronomi, astrofizik, nükleer füzyon denemeleri ve plazma analizi gibi uygulamalarda spektroskopi yöntemleri kullanılır.

Fark edenleriniz vardır tabi ki. Bu spektroskopi sembolü aynı zamanda Pink Floyd grubunun The dark side of the moon albümünün kapağındaki resimdir.

9 yorum “Ruhun Resmi – Spektroskopi

  1. Spektroskopi sembolünü ilk gördüğümde hemen aklıma gelen Pink Floyd grubu oldu. Güzel bir makale ellerine sağlık, güzel konulu içeriklerinin devamını bekliyorum…

  2. Hocam sitenizin tasarımı olsun içeriği olsun çok ilgi çekici. Buram buram emek kokuyor site. Bol hitler…

  3. Sitenizin dizaynı kadar yazılarınızda özgün ve bilgi dolu. Bloğunuzun geniş kitlelere ulaşması dileğiyle.

  4. makaleniz çok guzel anlamlı bir konu paylaşmışsınız Spektroskopi ne oldugu bilmezdim bu zamana kadar okudum ne oldugunu anladım açıklayıcı bilgileriniz için teşekkuler

  5. Selam, harika bir makale olmuş,Spektroskopi kelimesini duyardım anlamı ve manasını bilmiyordum. makalenizi okuyarak öğrenmiş oldum. teşekkürler.

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir